top of page

4 manieren waarop massage helpt in jouw persoonlijke ontwikkeling

Massage, da's eventjes niks moeten doen en genieten. Goed om de batterijen op te laden of die spierstijfheid weg te krijgen. Om jezelf een paar keer per jaar te trakteren: als me-time of na een drukke periode. Allemaal waar, maar wist je dat een regelmatige massage ook diepgaandere effecten heeft? Dat het zelfs een invloed kan hebben op je zelfbeeld? Dat is de reden waarom ik als psycholoog regelmatig met massage werk in mijn sessies. In dit artikel lees je 4 onverwachte effecten van massage, die ik zelf "aan den lijve" ondervond.


massage relaxatie relaxatietherapie ontspanning Affligem Hekelgem rust coach massagetherapeut relaxatietherapeut stress burn-out onzekerheid

Zelfliefde versterken door massage Het komt regelmatig naar boven in mijn praktijk: hoe kan ik mezelf accepteren en weer graag zien? Ongeacht waar je onzekerheid en innerlijke criticus ontstaan zijn, is massage de moeite waard om uit te proberen in jouw proces. Alleen al de beslissing om je te laten masseren is een stap: het vraagt een openheid en kwetsbaarheid om de aanraking van de therapeut toe te laten. Sommige vormen van massage kunnen op kledij, als dat veiliger voelt. Zo pas ik bijvoorbeeld haptonomie toe: een trage manier van aanraken die op de kledij kan. Een oliemassage vraagt dat je jouw kledij uitdoet, ook dat kan een grote stap zijn richting zelfliefde.


Eens de massage bezig is, geef je jouw lichaam de kans te ontspannen en genieten van de vele positieve sensaties. Als je 't mij vraagt is dat hetzelfde als zeggen: "Lief lijf, dit moment is voor jou, want ik vind jou belangrijk genoeg om in de watten te leggen. Ik zie je, hoor je, voel je. Ik zie je graag.". Die positieve aandacht en het feit dat je bewust bent van je lichaam tijdens de massage kunnen bijdragen aan een positiever zelfbeeld. Je stopt het niet weg: je lichaam mag er zijn en mag genieten.


En dan nóg een reden: door de fysieke aanraking voelen we ons verbonden met de ander en voelen we ons minder eenzaam. Ook dat is heel waardevol als je worstelt met een laag zelfbeeld.


Massage maakt je therapie effectiever Als het veilig voelt om je ogen te sluiten en je lichaam in handen te laten van een therapeut, dan zegt dat iets over het vertrouwen dat je voelt bij die persoon. Regelmatige massages kunnen de band tussen jou en je therapeut versterken, en dat komt jullie doel in de therapie alleen maar ten goede. Want naast factoren zoals je motivatie en het soort therapie, is de therapeutische relatie een heel belangrijke factor. Met andere woorden: hoe beter de klik en het vertrouwen met je therapeut, hoe beter jij stappen zal kunnen zetten.massage relaxatie relaxatietherapie ontspanning Affligem Hekelgem rust coach massagetherapeut relaxatietherapeut stress burn-out onzekerheid

Minder angst en stress door regelmatige massages Als je je al eens liet masseren, dan weet je waarschijnlijk hoe je in een heerlijke ontspannende roes kan terechtkomen. Soms mis je misschien zelfs eventjes een stukje omdat je indommelde. Dat is een teken dat je lichaam zich helemaal veilig voelt, want het zou evolutionair gezien niet erg slim zijn om een dutje te doen als het gevaar lonkt. Een continu gevoel van angst is iets wat vaak voorkomt na lange periodes van stress. Ons lichaam is dan in een alerte modus, een paraatheid om klaar te staan als het misloopt. Door je lichaam tot een diepe ontspanning te brengen zoals tijdens een massage, kan een gespannen lichaam even in rustmodus. Even het alarmsysteem uit, niet meer op je hoede zijn. Hiervoor is relaxatietherapie heel waardevol: daarin leer je namelijk hoe je jezelf in die diepe ontspanning kan brengen. In dit artikel lees je hoe dat in zijn werk gaat. Naast relaxatietherapie kan massage hier dus ook bij helpen: dan moet jij even niets doen en volgt die diepe ontspanning als vanzelf. Regelmatig diepe ontspanning opzoeken, laat je lichaam stap per stap wennen aan de veilige rustmodus. Een modus waarin angst en continue alertheid helemaal overbodig worden.


massage relaxatie relaxatietherapie ontspanning Affligem Hekelgem rust coach massagetherapeut relaxatietherapeut stress burn-out onzekerheid

Tijdens massage in contact komen met je emoties Emoties spelen zich af in ons lichaam. Alleen zijn heel wat mensen de voeling met hun lichaam kwijt, waardoor het een opgave is om emoties te kunnen voelen en uiten. Misschien herken je een gevoel van afgevlakt zijn, of net op een oncontroleerbare manier plots overweldigd worden door emotie. Er is een uitgebreid aanbod aan therapie en workshops die daar een antwoord op bieden, maar ook hier kan massage een belangrijke rol spelen. Ten eerste zijn het gevoel van veiligheid en vertrouwen terwijl je op de massagetafel ligt erg helpend om je emoties te kunnen uiten. Ten tweede ben je je tijdens je massage vaak bewust van verschillende sensaties, zo merkte je misschien al gedachten op als "Hmm, dit doet deugd. " "Dit mag wat steviger." "Amai, ik wist niet dat ik daar zoveel spanning had zitten!",… Ook op emotioneel vlak kan je dat verhoogd bewustzijn opmerken. Op mijn massagetafel hebben mensen al geweend en gelachen. Ik herinner me de ervaring van iemand die een beeld voor zich kreeg dat haar inzicht gaf in een weggestopte boosheid. Misschien lukt dat niet van de eerste keer, maar in elk geval kan het bewust voelen van je lichaam tijdens een massage helpen om het contact met je emoties te herstellen. Als je meer wil weten over de effecten van fysieke aanraking en massage, kan je daarover lezen in het boek Huidhonger. Wil je graag bij mij in begeleiding komen en ervaren hoe massage jou kan ondersteunen op weg naar jezelf? Dan is een rust-bad iets voor jou. Die sessies gaan door in mijn praktijk in Affligem. Hier lees je meer info en kan je meteen jouw sessie boeken.
5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page