Helemaal niet gek als je er nog nooit van hoorde, zelf ken ik het nog maar enkele jaren terwijl het al veel langer bestaat. Het woord zegt het al een beetje zelf: relaxatietherapie (of: relaxatietraining) is een overkoepelende term voor heel wat technieken die jou helpen tot rust te komen. Die technieken kunnen heel kort zijn, zoals een trucje van enkele seconden. Heel wat technieken duren langer, zoals een halfuur of meer, en brengen je in een staat van diepe ontspanning. Die diepe ontspanning is niet te vergelijken met de ontspanning die je voelt bij het nemen van een badje of het kijken van een leuke serie. Een relaxatietherapeut gaat heel doelgericht aan de slag met jouw ademhaling, spierspanning en bewuste aandacht om jou te helpen die diepe rust te ervaren.
Is relaxatietherapie iets voor mij?
Als je het mij vraagt zijn de technieken in relaxatietherapie eigenlijk basiskennis. We zouden gerust al van kinds af aan mogen leren hoe we onszelf tot rust brengen, want iedereen heeft dat geregeld nodig. Rustig worden voor een presentatie, na een ruzie, tijdens examens, voor een sollicitatie, date,… Relaxatietherapie wordt vaak ingezet als iemand al heel lang onder spanning staat of door een burn-out gaat, maar eigenlijk is het lang voordien al nuttig en zelfs nodig. Stress en spanning volledig vermijden is namelijk onmogelijk, maar met een paar goeie en simpele technieken op zak hoeft die stress niet schadelijk te zijn. Door onszelf na iets stresserend weer naar rust brengen, kunnen we herstellen. En zo lang we herstellen, hebben we reserves. Met die reserves kunnen we tegen een stootje, dan kan je zeggen dat we veerkrachtig zijn.
Uitgeput
Misschien lees jij dit artikel als je al door je reserves bent. Je lichaam geeft niet te negeren alarmsignalen zoals pijnen, angst en weinig energie. En je hoofd werkt ook al eventjes niet meer zoals je dat zou willen. Dan is relaxatie precies waar je mag starten. Vaak beginnen mensen meteen met psychotherapie, mindfulness of andere aanpakken die heel veel van je hoofd vragen. Natuurlijk is het nodig om te onderzoeken waar die burn-out vandaan komt, hoe je jouw people pleasen of perfectionisme kan aanpakken of hoe je uit dat conflict op het werk geraakt. Alleen: jouw lichaam is daar nog niet klaar voor als je nog uitgeput bent. Eerst wil je tot rust komen: een staat waarin niet alles een bedreiging lijkt, waar je helder kan denken en weer toegang hebt tot jouw probleemoplossend vermogen. Dus wil je écht grote stappen zetten, dan start je met relaxatie. Eens je lichaam en hoofd wat rustiger aanvoelen kan je over naar het aanpakken van de oorzaken die je bij de overspanning of burn-out brachten.
Domino-effect
Naast de brandjes blussen, oftewel jezelf kalmeren na stress, heeft relaxatietherapie een nog belangrijker effect. Om de technieken te kunnen toepassen, gebruik je namelijk signalen van je lichaam. Veel technieken bevatten een focus op je ademhaling, spierspanning of gedachten. Vaak is dat al een hele grote stap: hoe krijg ik mijn focus daar? We zijn het gewoon om op automatische piloot te leven, wat ons op termijn brengt tot weinig voeling met ons lichaam. Dat leidt dan weer tot over onze grenzen gaan, niet weten wat we zelf nodig hebben, onszelf verliezen. Door de technieken te oefenen, versterk je de voeling met jouw lichaam. En dat heeft een domino-effect: je lichaam voelen, signalen herkennen, grenzen aangeven en daardoor: leven op een manier die voor jou werkt.
Hoe lang duurt een traject relaxatietherapie?
Meestal zal je starten met een vast aantal sessies, vaak zijn dat er 10 of meer. Ik start graag met 6 sessies die je kan spreiden volgens wat voor jou het beste werkt. Tussendoor heb je toegang tot audio's die ik heb ingesproken, waardoor je zoveel kan oefenen als je wil. Zoals bij elke therapie is het heel persoonlijk wanneer jij klaar zal zijn om af te ronden. Dat hangt o.a. af van hoe gespannen je was bij de start, hoeveel je kon oefenen en wat je voorkennis al was. In elk geval is het mijn doel als relaxatietherapeut om mezelf overbodig te maken: samen ontdekken we de technieken en eens je ze beet hebt, neem je ze mee om voor de rest van je leven de stress te trotseren die op je pad komt. Dat is een grote belofte, maar die is terecht. Lees gerust eens na hoe mijn klanten de relaxatietherapie hebben ervaren.
Waar kan ik terecht?
Zin om met mij samen te werken en relaxatietherapie te ontdekken? Dat kan zowel online als in Affligem (Vlaams Brabant). Bij mijn online traject Tools & Therapie gaat de tijd in onze gesprekken helemaal naar wat jij op dat moment nodig hebt: de struggles en vragen waar je op dat moment mee zit. Daaraan koppel ik op het einde van elk gesprek de technieken uit de relaxatietherapie die het best passen. Ik heb alle technieken ingesproken (met een hele goede micro) en jij krijgt toegang tot die zalige audio's. Je kan ze altijd en overal beluisteren om tussendoor te oefenen, zodat je het meeste uit jouw traject haalt. Hieronder kan je mijn aanbod bekijken en meteen je eerste afspraak vastleggen.
Comments